Възможно ли е изобщо да се намери фактор в подкрепа на единната валута?

Template_Cyprus_newЕврото приключва тримесечието с незначително нетно изменение, но с доста негативи, акумулирани повече или по-малко в цената. В действителност през последните дни се натъкнах на анализи, задаващи въпроса възможно ли изобщо да се намери фактор в подкрепа на единната валута. Както винаги, търсейки фундаментална обосновка за поведението на пазара, вниманието се насочва към няколко ключови момента: политическата обстановка в Италия, прецедента Кипър, макросредата в Еврозоната и разбира се портфейлния поток към финансовите активи на Еврозоната.

Вчера стана ясно, че Берзани няма да успее да сформира правителство, което валидира опасенията на пазара, че Италия уверено се насочва към съставянето на поредното технократско такова и в крайна сметка върви към нови избори. Вялата реакция на еврото показва, че надеждите за обратния сценарий са клонели към нула и оправдано инвеститорите продават единната валута, следвайки плътно разширяването в кредит спреда на 10 годишните облигации. Междувременно кредит спреда затвори на нов връх от текущия възходящ цикъл, както се вижда на Фигура 1 и не говори добре за очакванията на пазара.

Фигура 1
fig 1

Банките в Кипър най-сетне заработиха, но драконовския капиталов контрол прави малко за уталожване на напрежението. Много от опитните инвеститори „виждат” създаването на ключов прецедент, който в крайна сметка ще отведе всеки здравомислещ  италиански, испански и португалски „депозант” до най-близкия банков клон създавайки т.нар. „bank run”.  От друга страна, като че ли духът от бутилката беше изпуснат в момента, в който официално лице от Европа /независимо от конкретната му длъжност/ има нещастието да предположи, че Кипър може да се превърне в модел за разрешаване на бъдещи кризи.  От тук нататък който, каквито и доводи да преведе в посока на уникалността на кипърската ситуация, доверието в системата е разклатено. Всички помним как ни се обясняваше, че Гърция е специфичен случай и че мерките там ще бъдат забележете, уникални и еднократни. От тук насетне ще следим отблизо какво се случва с банковите системи на периферна Европа.

Стигайки до макросредата, коментарите няма да бъдат толкова полезни, колкото показването на следващата графика какви са индексите на макроикономическите анонси при еврото и долара. Негативните изненади безусловно доминират при единната валута:

Фигура 2
fig 2

Така стигаме до трудния казус за портфейлните потоци към финансовите активи от Еврозоната. През последните месеци глобалните инвеститори /особено японските/ купуваха банкови акции и периферен дълг с презумпцията, че предложения от ЕСВ ангажимент да се направи каквото е необходимо за осигуряване нормалното функциониране на монетарната система в крайна сметка ще генерира стабилност, достатъчна, за да започне възстановяване на европейската икономика. Към момента обаче тази хипотеза е поставена под въпрос както се вижда и от относителното представяне между банковите акции тук и в САЩ.

Фигура 3
fig 3

Успешна търговия!

Реклами

About Kiril Garchev Head of Trading and Brokerage

Head of Bulbrokers Treasury operations
Публикувано на Форекс и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s