„Свободно падане“ на златото?

Златото приключи изминалия ден на най-ниското си ниво от 29 месеца насам, с близо 30% по-надолу спрямо рекордния връх от август 2011 г., давайки сигнали за навлизане в мечи тренд.

Скорошните понижения  в прогнозите за цената на златото, накараха инвеститорите да изгубят доверие в ценния метал, който има статут на „актив-убежище”. Фючърсите върху злато с доставка през юни се понижиха с над 4.5% в петъчната сесия, до $1487 за тройунция.

Миналата седмица Goldman Sachs понижи прогнозата си за цената на златото за тази година, от $1610 на $1545.

Слабите икономически данни от САЩ и психологическото влияние от потенциални продажби на кипърските златни резерви, също оказаха натиск върху ценния метал и други суровини, в това число и петрола. Средиземноморската страна съобщи, че се съгласява да продава излишъци от златния си резерв, в подкрепа към усилията си за избягване на фалит. Появилите се в петък слухове в медиите, че кипърското правителство може да поиска още спасителни средства, допринесоха за негативните настроения на стоковите пазари, въпреки че кипърските власти отрекоха възможността за подобни действия.

Междувременно, публикуваните минути от срещата на Федералния резерв, показаха противоречие между членовете на институцията, относно въпроса кога да бъде прекратена програмата за вливане на ликвидност. Продължителното прилагане на монетарни стимули от страна на институцията, обикновено влияе положително върху цената на златото, тъй като инвеститорите виждат в него средство за защита от инфлацията.

Спадащите, напоследък, обеми при търговията на борсово търгувани инструменти основаващи се на ценния метал, също бяха сред факторите задълбочаващи обезценката на златото. Изходящите потоци от началото на годината са достигнали 202 тона, докато входящите през 2012 г. са били 279 тона.

Засегнати бяха и дяловете на SPDR Gold Trust и iShares Gold Trust, които се понижиха с по 4.7% в петък и с по 8.8% вчера.

Негативната вълна не подмина и суровинните валути. Австалийският и новозеландският долар, бяха подложени на разпродажби, които продължават до момента, като двете валути се намират съответно при около 1.0344 и 0.8449 спрямо американския долар.

В ранните часове на изминалия ден, публикуваните данни за китайската икономика, свидетелстваха за по-нисък ръст на БВП за миналото тримесечие на годишна база, както и забавяне в индустриалното производство. Това допълнително засили спада на златото, който започва да наподобява свободно падане.

Ценният метал загуби около 9% от стойността си вчера и достигна дъно при $1321 за тройунция. Цената възвърна известна част, но се намира под долната граница на ценовия канал при около $1371. При положение, че спадът продължи, можем да очакваме достигане на подкрепата около $1300, където се намира 50% Фибо корекцията на ръста от октомври 2008 г. до септември 2011 г., а при евентуален пробив цената ще продължи към $1155 (61.8% Фибо корекция).

Фигура 1
Технически анализ (Timeframe – Weekly)

gold 15 04

Source: MT4 Bulbrokers

Фигура 2
Злато спот спрямо инфлационно коригираните държавни облигации /TIPS/ и балансите на ЕСВ плюс FED.

gold

Source: Bloomberg

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s