Еврото изглежда уязвимо към влошаване на потока фундаментални данни

Седмицата след „лавината” от ключови макроикономически анонси е подходящото време да се направи ревизия на фундаменталната картина и настоящото състояние на факторите движещи пазара. През последните няколко месеца единната валута стоеше изключително стабилно и успя да се възстанови, следвайки ограничаването на периферните рискове и очакванията за интензивни портфейлни потоци към дълговите пазари на Еврозоната. Това от една страна са потвърждаваше от тясната корелация на еврото с кредит спредовете, особено тези на Испания и Италия. Risk-on дните неизменно водеха до по-тесни рискови премии и подкрепа за еврото. Research отделите на големите инвестиционни банки изказваха тезата, че лихвените диференциали заемат второстепенно място и основаната движеща сила на валутния пазар /кроса EURUSD/ е периферния риск. Това относително ясно се вижда на фигура 1, където сме показали swap спреда с двугодишен и пет годишен матуритет.

Фигура1

rate diff.

Source: Bloomberg

От друга страна на фигура 2  виждаме, че кредит спреда на италианския дълг спрямо германските бундове отчетливо води при движенията на еврото и всяко несъответствие относително бързо се коригира. Икономическата обосновка за тази категорична доминация беше, че в търсене на доход японските институционални инвеститори агресивно купуват /или поне имат намерение да купуват/ даващите добра възвращаемост облигации на периферна Европа от момента, в който ЕСВ се ангажира да направи необходимото за гладкото функциониране на монетарната система на ЕЗ.

С това стигаме до текущата ситуация, която се отличава с няколко ключови момента. На първо място- категорично забелязваме, че макар и стабилно еврото не успява да капитализира т.нар. risk-on среда и да поскъпне въпреки по-нататъшното свиване на кредит спредовете /заградената област на фигура 2/.

Фигура 2

ita10y

Source: Bloomberg

Обясненията могат да се търсят в две посоки: еврото е подценено и предстои да навакса или на пазара влияят други фактори с доминиращо значение.  Именно тук трябва за споменем, че според едно от последните проучвания на институционалните инвеститори в Япония с оказва, че техните намерения за акумулиране на експозиция към европейски периферен дълг са значително по-консервативни. Това до голяма степен би обяснило промяната в корелационната зависимост коментирана по-горе, но от друга страна „вдига” сигналния червен флаг за потенциален риск пред единната валута. Ако ключовия подкрепящ фактор за стабилността бъде отстранен, еврото се поставя в уязвима позиция спрямо цикличните характеристики на долара.

За разлика от преди няколко месеца сега виждаме, че американската валута демонстрира про циклично поведение – расте при добри новини и обратно, при негативни изненади. В този смисъл несъмнено превъзхождащото циклично представяне на американската икономика спрямо затъналата в дълг и стагнираща Европа подчертава уязвимостта на еврото. Настоящата среда напомня с характеристиките си на 90-те години, когато долара се радваше на широка подкрепа в резултат на цикличните си предимства и насочването на глобалния портфейлен поток към фондовите пазари в САЩ.

Ако заключенията са верни, то относителното представяне на пазарите на акции би трябвало да има ключова роля за поведението на еврото.

На фигура 3 сме представили макар и опростена, но въпреки това информативна зависимост между EUROSTOXX600 спрямо S&P 500  от една страна и кроса EURUSD от друга. Именно тук се вижда уязвимостта на единната валута от доминацията на чисто цикличните фактори в настоящата среда. Това просто съотношение има корелация от около 0,5 с еврото и предполага по-ниски нива от настоящите.

Фигура 3

indexes

Source: Bloomberg

В заключение- макар и да показва забележителна стабилност след последното заседание на ЕСВ и данните за заетостта от САЩ, еврото изглежда уязвимо към влошаване на потока фундаментални данни, особено след като „Драги и компания” интензивно обсъждат негативна депозитна лихва, а обезценката на еврото изглежда единствения приемлив вариант, за да се стимулира растежа на Континента.

About Kiril Garchev Head of Trading and Brokerage

Head of Bulbrokers Treasury operations
Публикувано на Форекс и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s