Еврото изглежда уязвимо към влошаване на потока фундаментални данни

Седмицата след „лавината” от ключови макроикономически анонси е подходящото време да се направи ревизия на фундаменталната картина и настоящото състояние на факторите движещи пазара. През последните няколко месеца единната валута стоеше изключително стабилно и успя да се възстанови, следвайки ограничаването на периферните рискове и очакванията за интензивни портфейлни потоци към дълговите пазари на Еврозоната. Това от една страна са потвърждаваше от тясната корелация на еврото с кредит спредовете, особено тези на Испания и Италия. Risk-on дните неизменно водеха до по-тесни рискови премии и подкрепа за еврото. Research отделите на големите инвестиционни банки изказваха тезата, че лихвените диференциали заемат второстепенно място и основаната движеща сила на валутния пазар /кроса EURUSD/ е периферния риск. Това относително ясно се вижда на фигура 1, където сме показали swap спреда с двугодишен и пет годишен матуритет.

Фигура1

rate diff.

Source: Bloomberg

От друга страна на фигура 2  виждаме, че кредит спреда на италианския дълг спрямо германските бундове отчетливо води при движенията на еврото и всяко несъответствие относително бързо се коригира. Икономическата обосновка за тази категорична доминация беше, че в търсене на доход японските институционални инвеститори агресивно купуват /или поне имат намерение да купуват/ даващите добра възвращаемост облигации на периферна Европа от момента, в който ЕСВ се ангажира да направи необходимото за гладкото функциониране на монетарната система на ЕЗ.

С това стигаме до текущата ситуация, която се отличава с няколко ключови момента. На първо място- категорично забелязваме, че макар и стабилно еврото не успява да капитализира т.нар. risk-on среда и да поскъпне въпреки по-нататъшното свиване на кредит спредовете /заградената област на фигура 2/.

Фигура 2

ita10y

Source: Bloomberg

Обясненията могат да се търсят в две посоки: еврото е подценено и предстои да навакса или на пазара влияят други фактори с доминиращо значение.  Именно тук трябва за споменем, че според едно от последните проучвания на институционалните инвеститори в Япония с оказва, че техните намерения за акумулиране на експозиция към европейски периферен дълг са значително по-консервативни. Това до голяма степен би обяснило промяната в корелационната зависимост коментирана по-горе, но от друга страна „вдига” сигналния червен флаг за потенциален риск пред единната валута. Ако ключовия подкрепящ фактор за стабилността бъде отстранен, еврото се поставя в уязвима позиция спрямо цикличните характеристики на долара.

За разлика от преди няколко месеца сега виждаме, че американската валута демонстрира про циклично поведение – расте при добри новини и обратно, при негативни изненади. В този смисъл несъмнено превъзхождащото циклично представяне на американската икономика спрямо затъналата в дълг и стагнираща Европа подчертава уязвимостта на еврото. Настоящата среда напомня с характеристиките си на 90-те години, когато долара се радваше на широка подкрепа в резултат на цикличните си предимства и насочването на глобалния портфейлен поток към фондовите пазари в САЩ.

Ако заключенията са верни, то относителното представяне на пазарите на акции би трябвало да има ключова роля за поведението на еврото.

На фигура 3 сме представили макар и опростена, но въпреки това информативна зависимост между EUROSTOXX600 спрямо S&P 500  от една страна и кроса EURUSD от друга. Именно тук се вижда уязвимостта на единната валута от доминацията на чисто цикличните фактори в настоящата среда. Това просто съотношение има корелация от около 0,5 с еврото и предполага по-ниски нива от настоящите.

Фигура 3

indexes

Source: Bloomberg

В заключение- макар и да показва забележителна стабилност след последното заседание на ЕСВ и данните за заетостта от САЩ, еврото изглежда уязвимо към влошаване на потока фундаментални данни, особено след като „Драги и компания” интензивно обсъждат негативна депозитна лихва, а обезценката на еврото изглежда единствения приемлив вариант, за да се стимулира растежа на Континента.

Реклами

About Kiril Garchev Head of Trading and Brokerage

Head of Bulbrokers Treasury operations
Публикувано на Форекс и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s