Поредно пропадане за златото и австралийския долар

Само месец след като златото понесе най-голямата си дневна загуба за последните тридесет години, металът отново стана жертва на голяма ценова обезценка. Но сблъсък между институционални пазарни участници, агресивно продаващи злато и малки участници, агресивно закупуващи злато физически, би довело до създаването на пазарен под в цената. „Купувачите на злато под физическа форма и купувачите чрез ETFs са известни с относително различен начин на мислене. Купувачите на физическо злато смятат, че всяка обезценка е възможност за купуване”  твърдят стратезите на IG.

Според „Файненшъл Таймс” към края на Април фондовете, инвестиращи в злато са понижили притежаваното количество със 176 тона. От друга страна купувачите на физическо злато мислят в друга посока. Те нямат толкова голямо доверие в централните банки, които към момента осигуряват ликвидност в пазара. Липсва и доверието във валутите и силата на долара, тъй че настройката на хората е съвсем различна.

За да има преоценка в потенциала на една инвестиция е необходимо да има някакъв фундамент.  Фундамент за повишение в цената на златни монети и изделия не липсва – голямо търсене и свито предлагане. През април търговския дефицит на Индия, най-големия потребител на ценни метали в света, нарастна с повече от 70% в сравнение с март, благодарение на високия внос на златни и сребърни изделия.  Страната отчита внос на ценни метали на стойност $7.5 млрд. за април, в сравнение с $3.1 млрд. внос предходната година. Като резултат от оказаното напрежение върху дефицита, индийската централна банка възложи ограничения на вноса на злато от търговските банки в страната. „За да нормализираме търсенето на физическо злато за крайно потребление, решихме да ограничим вноса от банките до нива на търсене на производителите на златни бижута“ се казва в изявление на индийската централна банка. Като следствие златото в днешната сесия претърпя загуби.

Към 14.00ч на 16.05.2013г.(Четвъртък) спот златото се търгува на цена от 1374$/унция, като най-ниските равнища за деня достигнаха 1369$/унция и общо загуба за сесията от 31$. „Жълтият” метал е загубил над 5% през изминалата седмица. Като подкрепа за периода се очертава ценовия интервал 1485-90$/унция, което е 38.2% от корекцията на Фибоначи с начална точка дъно към 16 април и връх отбелязан на 3 май. В случай, че загубите продължат и преодолеят нивата на съпротива от 1360$/унция, следващо ниво на интерес е 1321$/унция, което е ценово дъно за 2013г.

На Фигура едно сме показали обезценката на златото и следващият го австралийски долар.

Фигура 1
gold and aud

Реклами
Публикувано на Commodity Market и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s