RBA Minutes

От доклада на австралийската централна банка, публикуван по-рано днес, става ясно, че по-умерените инфлационни очаквания са позволили на банката да намали основния си лихвен процент до рекордно ниски равнища. Понижението на лихвените проценти се налага с цел подпомагане на изоставащи сектори в икономиката, въпреки това, срещата от 7 май не предоставя яснота относно по-нататъшни намерения за редукция на лихвените проценти.

Относно инфлацията АЦБ  очаква тя да остане в рамките на 2-3 процента през следващите няколко години.

От  резюмето стана ясно, че поредицата от понижения на лихвените нива осъществени предходната година продължават да оказват влияние  на икономиката. Това е видимо при ценовите равнища на жилищата и фондовите пазари, а в същото време расте  потребителското доверие и търсенето на кредитен ресурс

АЦБ очаква  през настоящата година австралийската икономика да нараства с по-ниски от средните темпове. От своя страна пазара на труда остава стабилен като следствие от високото ниво на инвестиции в добивната промишленост.

„Състоянието на бизнес сектора, видно и от изследванията, като цяло остава под средното равнище, вероятно и поради факта, че към началото на месеца австралийската валута остава надценена.“ В допълнение се наблюдава позитивна реакция от страна на домакинствата при понижаване на основните лихвени равнища.

От срещата на 7 май до днес се наблюдава обезценка в курса на австралийския долар  спрямо американския  от порядъка на 5 цента. Този факт допринася за изграждането на песимистични настроения в пазарните участници относно валидността на евентуални следващи промени в основните лихвени равнища.

На фигура 1 сме представили динамиката на австралийския долар в съпоставка с 2 годишните и 10 годишните държавни облигации на Австралия.

Фигура 1

aud

Source: Bloomberg

 

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to RBA Minutes

  1. Orik каза:

    This is a most useful cobrtinution to the debate

  2. rental car deals каза:

    Thanks for taking the time to post. It’s lifted the level of debate

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s