Синхронизиран “Risk-off” тон след изявлението на Бен Бернанке

Неясното бъдеще на „количествените улеснения” в САЩ допълнена с по-слаби от очакваното резултати за фабричното производство на Китай доведе до поскъпване на йената и силна обезценка на индексите. По време на азиатската сесия NIKKEI се понижи с около 7% отбелязвайки най-резкия спад за последните две години.  От своя страна щатския долар поевтиня и достигна нива под 101 срещу йената, „ударен” силно от покриване на печалби след няколко месеца на ясно дефиниран тренд.

Бернанке шокира пазарите с хипотезата, че централната банка би могла да оповести ограничаване на темповете на изкупуване на облигации още по време на някое от следващите си заседания. Това обаче ще е обвързано с цялостно подобряване трудовия пазар в САЩ и понижение на безработицата „Нуждаем се от доверие, че пазара на труда се възстановява и то устойчиво.“ 

От друга страна в предварително подготвеното резюме председателя на  Федералния резерв запази позицията си, че ще е необходим известен период от време преди да се пристъпи към  промени на текущата монетарна  политика. Именно първоначалния консервативен тон в резюмето „хвана валутните пазари” в погрешната посока. Последвалите разпродажби показват колко важни са всъщност централните банки за „здравословния и конструктивен тон” на индексите. Всеки намек за оттегляне на asset purchase програмите би имал интензивен отрезвителен ефект върху пазарите и разбира се значителни понижения в цените. Рано тази сутрин преди отварянето на  пазарите, беше прекратена търговията с фючърсите върху NIKKEI на борсата в Осака – само напомняне какви бихме могли да очакваме….

На фигура 1 сме представили синхронизирания Risk Off тон от последните часове спрямо първоначалната реакция около изказването на Бернанке: Nikkei, S&P500, EURUSD и US 10Y yield .

Фигура1

risk off

Source: Bloomberg

Успешна търговия

Реклами
Публикувано на Форекс. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s