Рискът от политическото противопоставяне във Вашингтон и отражението му върху финансовите пазари

Седмица след като американското правителство спря работата на редица свои институции, поради недостиг на финансиране, изгледи за постигане на договорка между демократи и републиканци все още липсват. Дори обратното, с приближаването на ключовата дата 17 октомври, когато се очаква държавната хазна да остане без финансов ресурс за посрещане на задълженията си, позициите на двете партии се втвърдяват.

От една страна президентът Обама и подкрепящата го партия на демократите не са склонни да се откажат от планирата и предложена от тях здравна реформа, известна като „Obamacare“. Нейна основна цел е да подобри качеството и достъпността на здравни услуги в Америка чрез закупуването на задължителен здравен пакет от осигуряващите се. Това дава основание на републиканците да се противопоставят на ратифицирането на закона с довода, че той носи допълнителна данъчна тежест за компаниите и физическите лица.

В изказване от началото на изминалия уикенд, президентът Обама заяви, че не е склонен на преговори с лидерите на републиканците и изисква долната камара на Конгреса да гласува увеличаване на тавана на дълга без допълнителни клаузи и условия. В ответно интервю пред ABC, обаче, говорителят на мнозинството републиканци на Камарата Джон Бейнър повтори категорично, че отхвърля всякаква възможност за гласуване на бюджет или повишаване на лимита на дълга, ако не бъде повикан за преговори от президента, където да бъде разисквано намаляване на държавните разходи и на фискалния дефицит. Така ситуацията, поне за момента, изглежда патова, въпреки увереността на пазарите, че разшерение отново ще бъде намерено в последния момент.

Почти всички анализатори прогнозират нулева вероятност от фалит на щатската държавна хазна. Въпреки това нека видим какъв би бил ефекта, очакван от Goldman Sachs, от евентуален неуспех за вдигане на тавана на дълга: “ В подобен случай хазната ще бъде принудена да свие в най-кратки срокове бюджетния дефицит, за да остане под законово установения таван на задлъжнялост. Това би довело до свиване на БВП с 4.2%, а ефектът върху данните за растежа през отделните тримесечия би бил дори по-силен. Подобно събитие ще доведе до рязък спад на икономическата активност в глобален план, ако не бъде предотвратено своевременно.“

В този ред на мисли, увереността на капиталовите пазари в позитивна развръзка към момента изглежда твърде висока. Макар и с нищожна вероятност, фалит на американското правителство ще бъде безпрецедентно събитие с необозрими последствия за световната икономика. За сравнение предишната дългова криза в САЩ от лятото на 2011 година доведе до рязък 11-процентов спад на S&P 500, докато към момента индексът е само 3.2% под историческия си връх, достигнат на 19.09, или само преди няколко седмици.

По-различна, обаче е обстановката на Forex пазара. Валутната двойка EUR/USD  е близо до най-високите си стойности за годината, а доларът остава под натиск и спрямо останалите основни валути, поради опасенията от евентуален фалит. Ето детайли от няколко фундаментални  индикатора:

Фиг. 1

CDS spread

Source: Bloomberg

На Фиг. 1 се забелязва  нарастващата в последния период корелация между EUR/USD и спреда между суверенния риск на САЩ и Германия, изразен чрез  CDS.

Фиг.2

FCI

Source: Bloomberg

От друга страна Bloomberg United States Financial Conditions Index, или BFCIUS, отразяващ агрегираната картина на паричните, дълговите и пазарите на акции в САЩ макар и с известно влошаване все още не инкорпорира значителен стрес в системата.

Фиг.3

eco spread

Source: Bloomberg

На Фигура 3 сме съпоставили индексите на макроикономическите анонси в САЩ и ЕЗ- без съмнение в момента валутния пазар е доминиран от други фактори, като риска от фалит и бюджетния дебат в САЩ.

Реклами
Публикувано на Форекс, Stock markets и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s