Доколко всъщност има стрес в системата?

Въпреки масовостта на прогнозите, че долара ще бъде под натиск през настоящата седмица, а и до евентуалното разрешаване на дълговия таван в САЩ американската валута не само, че не се понижава, но и успя да се възстанови спрямо т.н. safe haven валути като йената, франка,  цикличния паунд и еврото. Това предполага да се изследва доколко всъщност има стрес в системата и да се търси обяснение за това „нелогично” поведение.

На Фигура 1 сме представили няколко ключови променливи, които се асоциират именно с рисковете на макро ниво и би трябвало адекватно да отразяват реалността. На  първо място виждаме индекса S&P 500, който „ не обича” несигурността. Отчетливо се вижда макар и не драматично понижение от средата на септември в унисон с „по чисти” индикатори, като „индекса на страха”- VIX и 5 годишните CDS на американския дълг /на втория панел/. Тренда и при трите индекса е в посока далеч от риска, напълно обосновано на фона на патовата ситуация, която вашингтонските политици експлоатират в момента и то на два фронта- бюджет и дългов таван.

Обръщайки внимание на лихвените проценти, в случая изследваме поведението на доходността по три месечните и едногодишните облигации, категорично повишение от началото на октомври /съответно спад в цените/.  В цялост наблюдаваме адекватно поведение на професионалните инвеститори, които се позиционират макар и не агресивно за нищожната вероятност САЩ да обявят т.н. default по някои от непосредствените си задължения /едва ли някой се съмнява, че в крайна сметка тавана на дълга ще бъде вдигнат/. Ключовият момент тук наистина касае вероятността, тъй като проблемът в действителност е политически инспириран, това не е фундаментална слабост на икономиката /поне не в непосредствен план/, а по-скоро част от политическото противопоставяне във Вашингтон.

Именно това изглежда е обяснението за умерената реакция на пазарите – тъй като е политически, проблемът подлежи на решаване буквално за един уикенд.

Фигура 1

multiples

Source: Bloomberg

Реклами

About Kiril Garchev Head of Trading and Brokerage

Head of Bulbrokers Treasury operations
Публикувано на Форекс. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s