Инвеститорите подхождат оптимистично към все още нерешения казус с дълговия таван на САЩ

С DAX 30, регистриращ  нов рекорд за всички времена и S&P 500 само на крачка от такъв изглежда инвеститорите подхождат оптимистично към все още нерешения казус с дълговия таван на САЩ. На първо място новините- изглежда се работи по вариант на споразумение, което всъщност да отложи крайното решение и да даде време за още преговори, както по бюджета, така и по дълговия таван. Спекулациите са за по няколко месеца отсрочка, което ще пренасочи вниманието към началото на следващата година.

През последните няколко дни пазарите твърдо следват новините от Вашингтон, но от друга страна „под повърхността” картината изглежда малко по-оптимистична. На първо място имаме изключително „дружелюбно настроен ФЕД”, който е готов да застане на пътя на всеки опит за понижение на индексите /със всичките дългосрочни негативи от това/. На второ място за разлика от предишния път през 2011 инвеститорите остават с тежка експозиция към цикличните активи- т.н. leadership или активите /акциите, които водят в движението на индексите са представители на цикличните сектори на икономиката и в противовес- дефанзивните сектори изостават. Това не е поведение, което подсказва позициониране към риска. Виждаме че в покапването участват нарастващ брой от компонентите на S&P 500 признак за синхрон в тренда. Друг признак за здравословно поскъпване е броя на акциите над широко следен индикатор като 200 DMA, тук обаче наблюдаваме известно колебание, тъй като има несъответствие  с постигнатите нови стойности за индекса.

Броя на акциите регистриращи нови по-високи стойности на NYSE спрямо регистриращите нови по-ниски, също подсказва известни признаци за притеснение, тъй като не потвърждава поскъпването на индекса, но от друга страна в абсолютни стойности разликата все още е в полза на повишението.

Заключението от т.н. market internals /поради липсата на по-добър термин/ е забавяне и известна несигурност на пазара, но все пак с добра основа в краткосрочен план, което предполага, че евентуален низходящ натиск би бил ограничен по време и интензитет, изключвайки събитие от типа Lehman Brothers през следващите седмици.

spx internals

Source: Bloomberg

 

Реклами

About Kiril Garchev Head of Trading and Brokerage

Head of Bulbrokers Treasury operations
Публикувано на Stock markets. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s