Усещането, че се вози на влакче на ужасите…

8.11.2013 11:05

Какъв ден само за пазарите, който се е оплаквал от скука през последните седмици, вчера би трябвало да е получил достатъчна доза адреналин и надявам се печалби от позиции поне за известно време. От къде да започна: очевидно моя „bet” за непроменени лихви меко казано не се оправда, но от друга винаги е ключово достатъчно бързо да предприемеш действия, за да отразиш новата обстановка. В този смисъл позиционирането на „desk-a” за изненада по отношение на лихвите балансира деня.

В цялост ЕСВ понижи референтната си лихва до 0,25% и индикира, че вероятно Еврозоната се намира в продължителен етап на ниска инфлация и балансирани рискове. Пазара към момента изглежда възприема ситуацията по следния начин: предстоящо „раздалечаване”  в перспективите пред монетарните политики на ЕСВ и FED, докато слаби данни за активността от ЕЗ или признаци за дефлация би трябвало допълнително да притиснат лихвите в посока надолу. От друга страна, данните от САЩ /само за да посочим някои- GDP, PMI etc./ предполагат риск от т.нар. early tapering, съответно през канала на лихвените диференциали, да са негативен за еврото фундаментален фактор. Междувременно и към момента два важни спреда: по краткосрочните лихви и при икономическите анонси сочат относително надценено евро.

Тема, на която допълнително ще обърнем внимание- позиционирането продължава да тежи на единната валута.

Както винаги се опитвам да дам фактите от които да се направят адекватни изводи, в този смисъл през вчерашния ден ми попадна анализ на DB в който понижението на лихвата от ЕСВ беше наречено “non big deal”.

EUR: днес разбира се очакваме заетостта от САЩ, дотогава рейндж с ключова съпротива около 1,3450-60.

GBP: открояващия се сред волатилността стабилен крос. Внимание около 1,6125 и 1,6010

AUD: тук има малко какво да се добави, освен че официалната позиция на монетарните власти е – ще бъде необходимо по-ниско ниво на валутния курс, за да се балансира икономиката.

JPY: всеки който е търгувал йената вчера безспорно е имал усещането, че се вози на влакче на ужасите. Силните данни за GDP на САЩ инициираха покупки на долари което изведе кроса над 99,00 и допълнително привлече интерес. Някъде към края на европейската търговия, обаче риск апетита мистериозно изчезна и индексите започнаха бързо да се понижават. Това отне от желанието да се държи къса йена, а впоследствие…. стопове, стопове, стопове чак до 200DMA на 97,60. Търсенето на катализатор и обяснение за това движение не даде резултат /ако някой има, моля да коментира/ освен може би позиционирането на краткосрочния пазар.  Рейнджа остава, предстои NFP…

Фигура 1 EURUSD и двугодишния суап спред

spreads

Source: Bloomberg

Реклами

About Kiril Garchev Head of Trading and Brokerage

Head of Bulbrokers Treasury operations
Публикувано на Форекс. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s