Усещане за Дежавю….

10:55

Само преди десетина дни дискутирахме как еврото усеща тежестта на „перфектната буря” в резултат на противоположните посоки, в които се развиват монетарните политики на FED и ЕСВ. Вчера в 17:20 местно време Блумбърг пусна слух, че според двама отлично информирани източници /които разбира се искат да останат анонимни/, ЕСВ дебатира редукция на депозитната лихва, по която банките държат своя „кеш”. Интересното в случая е, че първо, понижението се спекулира да бъде с 0,1% и второ, това ще направи депозитната лихва отрицателна. Разбира се, пазара не се замисли преди и извади своите евро за продажба в резултат, на което единната валута пропадна с около фигура и по-рано днес тества 1,3400 след PMI на Франция. Първоначалният прочит на новината би трябвало да бъде дълбоко негативен за еврото, но от друга страна, тази мярка е силно противоречива и не намира еднозначна оценка, като ефекти върху системата, икономиката и разбира се, банките, на които им предстои ревизия на качеството на активите. В този смисъл трябва да се подхожда предпазливо към директната корелация със слабото еврото на базата само на това допускане, по-скоро ще сме свидетели на повишена „чувствителност „ на единната валута на всякакво разочарование от под-консенсусни фундаментални данни.

Последното резюме на ФЕД, от друга страна, изглежда оставя пътя открит на следващите „едно-две заседания” да се пристъпи към „tapering”, въпреки заявката на Йелън за необходимостта от убедително възстановяване. В баланс: горната аргументация би трябвало да предполага лихвени диференциали движещи се в подкрепа на долара, поне докато нямаме повече подробности от самите централни банки.

Фигура 1. Еврото реагира доста по-интензивно на вчерашните новини спрямо двугодишния спред.

rate diff.

Source: Bloomberg

 

EUR: Пазара изглежда ще търси да продава еврото при всеки опит за поскъпване за пробив под 1,3400, търсейки фундаментално обосновано движение. Колебанията от последните седмици обаче ни карат да бъдем една идея по-предпазливи под заплахата от така неприятните short squeezes….

GBP: Всъщност резюмето на MPC охлади ентусиазма на бичи настроените, въпреки това паунда изглежда стабилен в седмичния си рейндж.

AUD: Най-после някакво движение при австралиеца, за което има собствени заслуги. Оценката на IMF, че към текущи нива остава все още 10% надценен, резюмето на FED и слабите данни от Китай, предполагат запазване на низходящия натиск в средносрочен план. За днес, 0,9280-50 областта изглежда солидна и вероятно ще предизвика известно покриване на печалби.

Реклами

About Kiril Garchev Head of Trading and Brokerage

Head of Bulbrokers Treasury operations
Публикувано на Форекс и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s