Страховете от постепенно оттегляне на стимулите, предоставяни от ФЕД, изплашиха фондовите пазари в Европа

След поредица от почти два месеца на необезпокояван растеж, в които някои от основните европейски индекси нараснаха с над 10%, днес борсите напомниха за силната си чувствителност към политиката на Централната банка на Щатите. Серията от позитивни данни за американската икономика в последно време бе допълнена със силно покачване на производствения PMI по време на вчерашната сесия. Естествено, пазарите реагираха противоположно и дадоха превес на повишената вероятност от преждевременно намаляване на програмата за количествени улеснения още по време на заседанието през декември или януари.

Впечатление днес прави реакцията на европейските пазари, които бяха повлечени и от падащите цени на медта. Към 14:00 спадът на немският DAX 30 възлизаше на 1%, а този при френският CAC 40 – 1.6%. Основни губещи за деня са добивния сектор и телекомуникациите.

Всичко това е гарнирано с рязко повишение от над 3% на индекса, измерващ волатилността на европейските акции VSTOXX. Сериозната реакция на инвеститорите днес дава сигнал за повишена бдителност около ключовите икономически анонси през декември и януари, както и около заседанията на Комитета по монетарна политика към ФЕД.  Бързите разпродажби са вероятни в случай на всеки намек за намаляване на икономическите стимули от страна на централната банка.

copper_indices

Source: Bloomberg

Реклами
Публикувано на Stock markets и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s