След изненадващата редукция на рефи лихвата миналия месец смее ли някой да предположи нова такава?

Днес е „Денят” на централните банки и най-после потенциал да раздвижи пазара извън отегчителния рейндж от последните няколко седмици. Що се касае до BoE няма какво особено да се коментира, вероятно без промяна на лихвената политика и подчертаване стабилността на икономическото възстановяване. При ЕСВ обстановката е далеч по- интересна и важна. След изненадващата редукция на рефи лихвата миналия месец смее ли някой да предположи нова такава? Както „обикновено” се случва пресконференцията на Драги ще даде далеч повече информация, като основен интерес за пазарите ще представляват прогнозите на банката за дългосрочния растеж и инфлацията. Процеса на „дисинфлация” или заплахата от дефлация е ключов проблем за ЕСВ с който ще трябва да се справя през следващата година, особено важен е факта, че не само периферията, където имаше драстични бюджетни съкращения, се наблюдава натиск върху CPI индексите, но в т.н. ядро на големите икономики. Т.е. освен самите прогнози за инфлацията и растежа ще се търсят признаци за дискусия по отношение на новите мерки, които ЕСВ обсъжда и ще се налага да предприема в средносрочен план заедно с т.н. rate guidance. „На масата” могат да бъдат сложени LTRO,QE, depo rate cut или ангажимент за ниски лихви в дългосрочен план, предстои да видим какви точно ще са предпочитанията на централната банка.

На Фигура 1 сме представили инфлационните индекси за ЕЗ като цяло, заедно с отделните индекси на Испания, Гърция и Португалия:

cpi

Source: Bloomberg

 

EUR: В края на азиатската сесия днес без какъвто и да било повод или новина еврото излезе над 1,3630, само за да се върне към 1,3600 областта в момента. Днес е денят на ЕСВ и Марио, които ще дадат тона за следващите седмици /разбира се не подценявам non farm payrolls утре/

GBP: вероятно лихви без промяна и подчертана подкрепа за паунда от днешното заседание, който навлезе в консолидация, след като направи фалшив пробив над 1,6380. Все още картината тук изглежда позитивна.

AUD: освен притесненията ми за поляризирания в къси австралийци пазар, стратегията би трябвало да е без промяна- продажба на всеки опит за поскъпване за пробив под 0,9000 на първо време.

Реклами

About Kiril Garchev Head of Trading and Brokerage

Head of Bulbrokers Treasury operations
Публикувано на Форекс. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s