Изглежда всички искат да продават YEN-а…

11:05

Изглежда всички искат да продават YEN-а и днес кроса с долара регистрира 5 годишен максимум. Най-важният въпрос, разбира се, е дали това е началото на нов тренд след няколко месечната широка консолидация, която изглежда като извадена от учебник по технически анализ. В действителност последният факт е единственото, което ме притеснява сериозно по отношение на трейда дълъг USDJPY. По-често от колкото ни се иска перфектно изглеждащите технически структури биват неутрализирани поради ефекта на „тълпата”. В случая, обаче, съм склонен да погледна малко по-оптимистично, тъй като фундаменталната картина предполага поевтиняване на йената в синхрон с ултра експанзивната монетарна политика. Нашата цел тук, обаче, са средносрочните тактически движения и гледайки т.нар. cross asset зависимости, безусловно имаме потвърждение от всички пазарни сегменти. Nikkei 225 успя да се стабилизира и дори да завърши сесията позитивно, широко коментираните в нашия блог трежъри инструменти и по-конкретно US 10Y Yield се повиши рязко след добрите данни за продажбите на дребно.

Фигура 1: USDJPY, Nikkkei 225 future и US 10Y Yield

yen

Source: Bloomberg

В заключение, трябва да добавя, че позиционирането в кроса не изглежда поляризирано, което би осигурило ново търсене, особено в резултат на развиващите се технически фактори.

Извън йените пазарите са относително скучни, освен може би натиска върху индексите. Вчера споменах, че инвеститорите изглежда започват да свикват с идеята за декемврийски tapering. Това би било изключително добра новина, тъй като и в двата изхода на, по същество бинарно събитие, фондовите пазари биха ограничили загубите или напротив останали в настоящия краткосрочен тренд още известно време.

Нещо повече, към настоящия момент единственият повод за сериозно притеснение е представянето на т.нар. High Yield bonds /в зелено на графиката/, докато транспортният сектор и small caps са в синхрон с широкия индекс.

Фигура 2. S&P 500, Dow Transportation Average, High Yield Corp. Bonds и Russell 2000.

spx internals

Source: Bloomberg

EUR: няма промяна, корективна фаза вероятно към 1,3700 но неподготвения пазар предполага по-голям риск в посока нагоре…

GBP: паунда тотално загуби момент и преди FOMC трудно би изградил тренд…

AUD: Стивънс отново успя, човек трудно би си представил нова риторика която да постави австралиеца под натиск на фона на вече известното, но ето беше ни даден ясен таргет 0,8500. Трейда обаче започва да изглежда прекалено очевиден и бих използвал short squeeze към 0,9000 за нова къса експозиция.

Реклами

About Kiril Garchev Head of Trading and Brokerage

Head of Bulbrokers Treasury operations
Публикувано на Форекс. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s