Долара рязко поскъпва на широка база…

10:55

Какъв старт на годината само, долара рязко поскъпва на широка база и в цялост движенията в условията на ниска ликвидност от последните дни на годината са изцяло реверсирани. Най-концентрираните трейдове като EURAUD също са под властта на покриването на печалби и дори една от най-стабилните валути – паунда, също едва успява да се стабилизира. Истинският тест за устойчивостта на движенията, обаче, ще бъде настоящата седмица, не само от гледна точка на ликвидността, но и натоварения икономически календар… ЕСВ, payrolls, FED.

Най-отличаващата се черта, обаче, на търговията през новата година е слабостта на еврото, многократно коментирахме как фундаменталната посока би трябвало да е надолу, но единната валута намира сериозен интерес. Спекулациите за това поведение са портфейлните потоци на европейските банки , които се подготвят за т.нар. AQR с референтна дата 1-ви Януари. Ако репатрирането на капитал от банковия сектор е към края си и еврото е оставено на влиянието на цикличните фактори, като лихвените диференциали, то нищо добро не би трябвало да се очаква. Само за илюстрация сме представили динамиката на двугодишния суап спред и еврото и доколко корелацията буквално изчезна през последните седмици на годината…

Фигура 1.

swaps

Source: Bloomberg

 

EUR: трудно е да се прецени в настоящите условия, но изглежда слабостта продължава да преобладава.

GBP: също изключително слаб, през уикенда имаше публикация в пресата, че предстои промяна на таргета на BoE по отношение на нивото на безработица и монетарната политика.

AUD: средносрочната ориентация би трябвало да бъде негативна, но в непосредствен пан вървят спекулации за диверсификация резерви, което би подкрепило допълнително австралиеца над 0,9000 областта.

Реклами

About Kiril Garchev Head of Trading and Brokerage

Head of Bulbrokers Treasury operations
Публикувано на Форекс. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s