Интересен феномен в цикличността на макро анонсите и консенсуса

Европейските валути се намират в непосредствена близост до екстремумите на рейнджа, изграден през новата година спрямо американския долар и разбира се най-важният въпрос е дали ще видим убедителен пробив. Имайки предвид, факта че макро променливите са все по-доминиращи при търговията /за разлика от преди година например около дълговата криза/ наличието на добър поток от анонси е ключово за изграждането на тренд в настоящите условия. В този смисъл се наблюдава един интересен феномен в цикличността на над/ под консенсусните макро анонси.

Фигура 1. Citi Eco surprise index

eco citi

Source: Bloomberg

На фигура 1 съм предложил дългосрочен поглед върху индекс, който измерва доколко излизащата фундаментална информация от САЩ се отклонява от консенсуса на анализаторите. Очевидно е, че през последните седмици имаме ясно изграден тренд на натрупване на оптимистична информация за икономиката на САЩ. До тук нищо необичайно, интересен е фактът, че индекса навлиза в територия, която с малки изключения се асоциира с все по-широко изграждане на оптимизъм сред инвестиционната общност, което е достатъчно последващата фундаментална информация да бъде под консенсусна т.е. индекса  започва да се понижава. Имайки предвид, че всичко което има значение при макро данните е отклонението/ изненадата може да се заключи, че през следващите седмици има по-висок от обичайното риск за разочароващи данни.

Фигура 2. ECO Spread & EUR

eco spread

Source: Bloomberg

На последната фигура съм представил спреда между коментирания по-горе индекс и европейския му аналог. През последните няколко месеца има рязко несъответствие между баланса на макроикономическите анонси и представянето на еврото /разбирай еврото надценено на тази база/. Ситуацията обаче ще се промени, ако в действителност данните от САЩ започнат да се представят в негативна за консенсуса посока.

Реклами

About Kiril Garchev Head of Trading and Brokerage

Head of Bulbrokers Treasury operations
Публикувано на Форекс. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s