Британският паунд проби бариерата при 1.6500 след спад в безработицата

Днес централно място в европейската сесия заеха набора от данни от Обединеното кралство. Безработицата в страната отчете спад от 0.3% до 7.1%, което бе поредният сериозен знак за възстановяването на икономиката на страната. Другият компонент на анонса – молбите за помощи за безработни, излязоха леко под очакванията, спадайки само с 24 000.

Редом с данните за пазара на труда беше оповестена и стенограмата от последното заседание на Английската централна банка. Тя не поднесе изненади, след единодушното гласуване на борда за запазване на текущия лихвен процент при 0.5% и обема на месечните покупки на облигации при 375 млрд. паунда. Следва да бъде отбелязан и допълнителния нюанс в риториката на борда по монетарна политика, който гласи, че необходимостта от вдигане на лихвените равнища ще намалее, ако безработицата отчете спад под 7% в близко бъдеще.

Реакцията при GBP/USD бе мигновена, като двойката се изстреля от 1.6460 до 1.6520 по време на самия анонс. Към момента котировките гравитират около 1.6555 или дневен ръст от почти 0.5%, а следваща съпротива за възходящото движение се явяват нивата при 1.6576 и 1.6600(върхове от 27.12 и 02.01). В низходяща посока нивата на подкрепа останаха сравнително далеч при 1.6400 и 1.6308.На приложената графика ви предлагаме сравнителен анализ между 10-годишните британски облигации и курса на GBP/USD, както и реакцията на водещия индекс на Лондонската борса  FTSE 100:

uk all

Source: Bloomberg

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s