Ден на „разочарование” за дългите долари…

Ден на „разочарование” за дългите долари, само така може да се опише вчерашната сесия, в която еврото агресивно поскъпна с темпове асоциирани единствено със заседанията на централните банки, било то ЕСВ или FED. И в действителност трудно може да се повярва, че два PMI индекса, макар и наистина отлични, биха предизвикали такива разпродажби на долари. Все още не съм видял и задоволително обяснение или хипотеза на какво всъщност се дължи вчерашната волатилност при majors, но все пак ето някои признаци: разпродажбите при т.н. emerging markets валути, заедно с натиска върху фондовите пазари и от друга страна търсенето на франкове и йени говори за risk aversion. Някои споменават понижението в доходността по американските облигации, като обосновка, но за мен това трудно се вписва в картината, тъй като лихвения диференциал спрямо бундовете слабо се изменя през вчерашната търговия:

Фигура 1.

rate spread

Source: Bloomberg

В цялост, може би слабият риск апетит заедно със силно поляризирания пазар в дълги долари, от не особено добри нива, допринесоха за разпродажбите на американската валута. В действителност през последните една-две седмици почти не откривах позитивна за еврото прогноза, както на техническо така и на фундаментално ниво, което несъмнено е било признак за прекалено „населен” трейд.

По отношение на risk aversion хипотезата бих добавил и следното: през седмицата Испания пласира облигации за 10 млрд. а бидовете са били на стойност 40 млрд. евро, което е най-високата стойност постигана до момента. На този фон вчера и днес кредит спреда /разбирай оценката за риска/ убедително се повишава:

Фигура 2. Spain/Germany credit spread

spain germany

Source: Bloomberg

В заключение стигаме до „измъчения” австралиец, който достигна нов мултигодишен минимум спрямо долара. Рано днес през азиатската сесия Heather Ridout, който е член на борда в RBA и забележете с ресор монетарна политика коментира, че все още AUD не се е понижил достатъчно и вероятно 0,8000 е адекватното за икономиката ниво. Това е с цели пет фигури под предишните оценки и сигнализира още слабост за валутата. В допълнение, китайският банков регулатор официално обяви наличието на проблем с кредитния риск във въглищните компании в страната- традиционно това е негативна  за австралиеца новина.

Реклами

About Kiril Garchev Head of Trading and Brokerage

Head of Bulbrokers Treasury operations
Публикувано на Форекс. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s