Поглед върху GBP/AUD

Продължителното възстановяване на британската икономика, по-специално – при пазара на труда, и добрите очаквания за бъдещото развитие, дадоха силно отражение върху представянето на паунда последно време. През декември, стерлингът достигна 5-годишен връх спрямо кошница от валути, а само за последните 6 месеца се покачи с около 12% срещу щатския долар и почти 5% спрямо еврото.

През изминалата седмица, стана ясно, че безработицата на Острова е спаднала до 7.1%, което е крайно близо до целевите 7%, заложени от централната банка, като необходимо, но не и задължително, условие за покачването на лихвените нива в страната. Също така, Международният валутен фонд повиши прогнозата си за ръста на британската икономика през тази година, от 1.9% на 2.4%.

Друга основна валута, спрямо която движението на паунда предизвиква интерес, е австралийският долар. За посочения по-нагоре период от половин година, стерлинга е нараснал с над 17% спрямо „озито“, а за последните 8 месеца – ръста възлиза на впечатляващите 33%. Въпросното движение можем да видим на графиката на валутната двойка GBP/AUD, в светлия правоъгълник (фиг. 1):

gbpaudweekly

Фиг. 1 GBP/AUD Weekly
Source: Bulbrokers MetaTrader 4

Доброто представяне на паунда в комбинация с низходящият тренд при австралийския долар, оформиха перспективна възходяща тенденция при валутната двойка в по-дългосрочен план.

В средата на месеца, австралийската валута проби миналогодишните нива спрямо долара, отваряйки си технически път за обезценка в дългосрочен план. Катализатор за движението тогава, бяха слабите данни за заетостта през декември, сочещи спад от 22 600 души, при очаквания за 10 300 новозаети работни места. Същевременно, продължаващото вече четири поредни месеца забавяне в ръста на производството в Китай, оказва силен натиск върху австралийския долар. През изминалата седмица, данните показаха, че през януари секторът е отчел дори свиване, а както е известно австралийската икономика е силно зависима от износа на суровини към Китай, който е най-големият ѝ търговски партньор. В допълнение, цената на желязната руда удари 6-месечно дъно, преди няколко дни.

Интересен технически детайл, който подкрепя тезата и може да се окаже потенциален сигнал за трайно обръщане на дългосрочната тенденция при GBP/AUD, е пресичането на 100 и 200-седмичните пълзящи средни (SMA). Последното им пресичане се е случило на 28.09.2003 г. и маркира старта на низходящия тренд, продължил почти 10 години (фиг. 2, отбелязано с кръг):

Фиг. 2 Source: Bulbrokers MetaTrader 4

Фиг. 2 GBP/AUD Weekly
Source: Bulbrokers MetaTrader 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В момента, обаче, котировките на валутната двойка достигнаха зона в близост до ключово ниво, където се застъпват горната граница на ценовия канал, 38.2% Фибоначи корекция на спада от 10.05.2008 г. до 10.03.2013 г. и 61.8% Фибоначи разширение на последната възходяща вълна. Освен това, стохастичният осцилатор се намира в свръхизкупена зона, а последната завършена свещ на дневна графика сигнализира за възможна корекция (фиг. 3):

gbpauddaily

Фиг. 3 GBP/AUD Daily
Source: Bulbrokers MetaTrader 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

От фундаментална гледна точка, коментари от страна на председателя на Английската централна банка – Марк Карни, доведоха до разпродажби на паунда, миналата седмица. По повод резкия спад в безработицата и доближаването до целевите 7%, той обяви, че няма нужда от незабавно покачване на ОЛП във Великобритания. Малко след това, на Световният икономически форум, Карни заяви, че поскъпването на паунда би затруднило ръста на износа. Отделно показателите за сектора на услугите и производството на Острова, от началото на месеца, не бяха особено впечатляващи. Имайки предвид тези факти, корекцията във възходящото движение изглежда напълно възможна, към момента.

Интерес, утре, ще представляват данните за БВП на Великобритания през последното тримесечие на 2013 г., които могат да дадат по-ясен поглед над цялостната картина

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s