Риска за „buy and hold” стратегиите над дългосрочните средни нива…

В продължение на темата от 12-ти Февр. за дългосрочен поглед върху пазарите и аналогията с Великата депресия, днес ще илюстрирам защо всъщност добавих CAPE и какво е отношението му към възвращаемостта, която може да се очаква от индексите. Въпреки че т.н. Valuations не са предназначени да се използват като market timing инструмент /разбирай индикатор за тактическа продажба или покупка на пазара/ има достатъчно анализи, които недвусмислено доказват връзката му с представянето на съответния актив.

На Фигурата съм извел CAPE /Cyclically Adjusted Price Earnings ratio/ с черна плътна графика и последващата дългосрочна възвращаемост на индекса S&P 500 в червено.

Какво всъщност разбираме – от една страна стойности на CAPE около 25 са неустойчиви във времето и са признак за значителна надцененост на индекса. От друга страна стойностите около 25 обикновено водят до клоняща към нула последваща 10 годишна възвращаемост за индекса. Единственото изключение от тази зависимост се наблюдава през периода между 1995 и 2000 година по времето на т.н. Технологичен балон, но пък 2000 година маркира началото на настоящия “Secular Bear” /разбирай дългосрочен мечи/ пазар, продължаващ вече 13 години.

Изведената зависимост не означава в никакъв случай, че не могат да се правят пари в такива условия, например след 2000 година станахме свидетели на два циклични мечи пазара и два циклични възходящи, последния от които все още продължава. По-скоро риска за една „buy and hold” стратегия, който се асоциира с настоящите нива на индекса и CAPE са над дългосрочните средни нива спрямо други периоди като 2003 или 2009 година например.

long term

Реклами

About Kiril Garchev Head of Trading and Brokerage

Head of Bulbrokers Treasury operations
Публикувано на Форекс. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s