Силна турбуленция за руския капиталов пазар и рублата след ескалация на конфликта в Украйна

Политическите събития около Украйна през уикенда и в началото на седмицата твърдо се очертаха като най-чувствителната тема за финансовите пазари. Навлизането на руски военни части на Кримския полуостров, както и масираното струпване на руски отряди по границата с Украйна, доведе до силни „risk-off“ настроения в понеделник , предизвиквайки корекции между 2 до 4% при европейските пазари и около 1% при индексите на Уолстрийт.

Естествено реакцията бе най- значителна на руските пазари. Индексът MICEX на борсата в Москва се срина с 10.8%, а сред най-засегнатите бяха енергийните компании. Секторът може да бъде изправен пред допълнителни трудности в случай, че Западът реши да наложи конкретни санкции на Русия, като например бойкот на доставките на руски горива.

Руската рубла също бе подложена на масирани разпродажби при отварянето на пазарите в понеделник и регистрира историческо дъно спрямо долара при 36.80. Неочакваният скок във волатилността наложи извънредна намеса на Руската централна банка, която повиши лихвените проценти с 1.5% до 7%. Действието успява към момента да спре неконтролираното обезценяване на рублата, която поскъпва с 2% от заседанието насам, но ситуацията все още остава несигурна и пазарите очакват бъдещата развръзка около назряващия военен конфликт.

Рано днес сутринта като позитивна бе изтълкувана заповедта на Владимир Путин за оттегляне на руските части, разположени по украинската граница. Пазарите възприеха събитието като своебразно спадане на напрежението и възможност за разрешаване на конфликта чрез преговори. Това незабавно се отрази и върху руските акции, които отвориха със средни ръстове от около 4%. Волатилността и процентните изменения на рисковите активи показват колко чувствителни и „крехки“ са те всъщност към развитието на конфликта. Всеки един рязък спад може да бъде светкавично реверсиран при промяна в ситуацията.

Вероятно приложените графики за руския фондов пазар и обменните курсове на рублата и украинската хривна спрямо долара могат най-точно  да дадат представа за сложната обстановка в момента и как тя рефлектира върху настроенията на пазарните участници:

RUB

Source: Bloomberg

 

Реклами
Публикувано на Форекс, Stock markets и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s