Ключовият фактор, определящ динамиката при златото остава да бъде QE …

Ключовият фактор, определящ динамиката при златото, остава да бъде QE програмата на Федералния резерв или по-конкретно т.н. tapering. Еволюцията в темповете на оттегляне на монетарните стимули и изкупуването на активи ще внася неяснота и волатилност при котировките. От една страна статута на златото като инвестиционно убежище потиска цените, тъй като фондовите пазари, кредит спредовете и икономическата активност са все фактори, сочещи слабо търсене на safe havens. От друга страна ролята на инфлационен хедж все още не генерира достатъчно търсене поради отсъствието на непосредствена опасност от навлизане на устойчив инфлационен натиск в големите икономики като САЩ, а особено Еврозоната и Япония. В цялост тази фундаментална обстановка изглежда добре отразена в спот цените, където наблюдаваме висока волатилност и търговия без ясна посока. В този смисъл програмата на ФЕД ще има детерминираща роля доколко златото ще се радва на инвестиционно търсене, а на този етап тенденциите във фундаменталните фактори не говорят в негова полза. Възстановяването на икономиката в САЩ върви, макар и не особено уверено, в правила посока, ФЕД под ръководството на Джанет Йелън вероятно ще продължи с tapering-a в обозримо бъдеще и на фона на относително колебливо възстановяване на пазара на труда. Това предполага ограничен инфлационен риск и липса на фундаментална подкрепа за златото. Източник на латентно търсене обаче би могъл да се появи при всеки опит за агресивно понижение на фондовите индекси, който от една страна да стимулира търсенето на safe havens инструменти, а от друга да принуди ФЕД на агресивна реакция и връщане към QE.

На фигурата съм представил спот цената на златото заедно с активите на FED /прекия резултат на QE/ и TIPS – облигациите, които се приспособяват към нормата на инфлация в САЩ:

gold

Source: Bloomberg

 

*По долу прилагамe и техническата картина според моя колега Чавдар Ценев. На фигурата е представена H4 графика на спот цената на златото, вече активна за търговия в платформата MT4 (инструмент XAU/USD).

xauusdh4

Source: MT4 Bulbrokers

Златото е на път да запише втора поредна седмица на загуба, дължаща се на намаленото търсене на активи, предлагащи защита от риск, след като знаците за възстановяване на американската икономика станаха по-отчетливи. От понеделник насам ценният метал е с понижение от близо 3%, докато ако сравним представянето му спрямо годишния връх от 17.03 при $1392, то спадът вече възлиза на почти 7%. Към момента цената намери подкрепа при 50% Фибоначи нивото, намиращо се при $1289, и  се опира в низходящата трендлиния, спусната от върха. Евентуален неин пробив би отвел котировките до най-близката съпротива около $1310-$1315 зоната. В низходяща посока подкрепи следва да се търсят при $1285, следвана от $1280.

Реклами

About Kiril Garchev Head of Trading and Brokerage

Head of Bulbrokers Treasury operations
Публикувано на Commodity Market, Форекс и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s