Денят на страшния съд за форекс индустрията

15 януари 2015! Този ден ще остане в историята на форекс индустрията като най-критичният ден, откакто съществува модерната валутна търговия.

На 15 януари 2015 г. в 12,30 CET, без никакво предизвестие или дори малък намек, че обмисля подобен ход, Швейцарската централна банка (SNB) премахна минималния обменен курс от 1.20 франка за едно евро. В резултат търговията по CHF-кросовете буквално изчезна, стойността на франка рязко се повиши, като рамките на минути поскъпна с 30% и предизвика чудовищни сътресения.

Причината SNB да въведе  минимален обменен курс на франка спрямо еврото преди 3 години, през лятото на 2011г., беше за да защити валутата си от прекомерно поскъпване. От тогава този механизъм работеше като швейцарски часовник без нито веднъж да бъде нарушен. До 15 Януари 2015 г., когато SNB махнаха „тавана“ и открехнаха вратите на ада за форекс индустрията.

faces-of-doom-doomsday-destruction-31242502-1440-900

Какво се случи на практика?

През последните години сериозен брой инвеститори по целия свят залагаха на тази „сигурна” експозиция – да държат къси франкове спрямо останалите валути, като евентуално само печелят от поевтиняването, без да губят от поскъпване, „подпрени” от ангажимента на SNB да поддържа таван. Срутването на този таван имаше ефекта на язовирна стена. Сметките на трейдъри с къси позиции във франкове и висок ливъридж станаха негативни за минути и докато техните брокери изпълняваха нарежданията, тези с големи хеджирани CHF позиции не можеха да ги затварят при своите доставчици на ликвидност – на междубанковия пазар търговията просто спря. Франкът поскъпна с 30% за минути, след това възстанови половината от това движение и се установи около паритет с еврото.

Какъв е резултатът от тези събития?

Alpari UK – един от най-големите форекс брокери в света подаде иск за несъстоятелност и вероятно излиза от бизнеса. Все още не се знае размерът на загубата.
FXCM обявиха $ 225 000 000 отрицателни клиентски баланси, в момента търсят решение как да се справят с проблема;
IG Group – загуба от  £ 30 000 000;

Saxo Bank, Citi Bank, IG обявиха, че преглеждат сделките на своите клиенти и ще ги преизчислят в тяхна вреда, ако се наложи.

Каква е ситуацията при Булброкърс?

Радваме се да съобщим на нашите клиенти, че благодарение на стриктната политика за управление на риска, ние успяхме да преминем през този „ужас“ невредими.
Използваме случая да благодарим на екипите от отделите за управление на риска и IT поддръжка за професионализма и хладнокръвието. Благодарение на тях търговските системи и връзки функционираха перфектно; излъчваните котировки, всички стоп- и отложени поръчки бяха изпълнени коректно, в резултат на което загубите за нашите клиенти бяха сведени до минимум.

Благодарим за доверието!

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s