Помните ли това?

Късно вчера през американската сесия ЕСВ отказа да приема гръцкия държавен дълг като обезпечение за финансиране на банките в страната. Това е показателно „твърда” позиция и предполага две неща: от една страна, визитата на Варуфакис във Франкфурт не е минала добре и от друга, обратното броене наистина започна с краен срок около две седмици. Дотогава /или до постигането на споразумение/ банките в Гърция ще могат да се финансират само през ELA, където ресурсът е ограничен и относително скъп, а перспективата за ускорен отлив на депозити никак не успокоява обстановката, навеждайки мисли за капиталов контрол, кипърски сценарий и т.н.

Помните ли това:

Фигура 1. Кредит спредовете по 10 годишните облигации на Гърция /жълто/, Испания /бяло/ и Португалия /оранжево/ спрямо германските.

greece

Source: Bloomberg

Към момента могат да бъдат откроени две наблюдения: първо – нивата на риск са далеч от постиганите при „Гръцка криза серия 1” и второ – разпространението към другите дълбоко задлъжнели икономики клони към нула. Очевидно пазарите не вярват /както всъщност и аз/, че гърците ще извършат ритуално самоубийство. В стремежа си да постигнат споразумение /някои го наричат споразумение, въпреки че си е откровено изнудване/ една минута преди дванадесетия час Ципрас и Варуфакис бързо ще започнат да повишават опасността от случайна катастрофа.

Така играта навлиза в горещата си фаза… към момента на писане кредит спреда по гръцкия дълг се връща към по-умерени нива спрямо началото на сесията, но ако историята може да ни бъде някакъв ориентир ще очакваме противоречиви изказвания в произволно избран момент и от двете страни, съответно резки колебания по еврото с малко последващо движение.

Реклами

About Kiril Garchev Head of Trading and Brokerage

Head of Bulbrokers Treasury operations
Публикувано на Форекс. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s