На къде ще тръгнат пазарите след резултатите от BREXIT

Изборният ден ще приключи в 22ч английско време на 23-и този месец, а очакванията са официалните резултати да излязат сутринта на 24-и, но първити данни на социолозите ще бъдата достъпни веднага след края на изборния ден.
Любопитно е че, хедж фондовете отдавна са ангажирали социологическите агенции на 100%(средно това удоволствие струва около 500 хил. паунда) с цел получаването на изпреварваща информация. Следователно може да очакваме сериозни движения и волатилност
и в късния следобед на 23-и. Като цяло се очертава безсънна нощ за финансовия сектор, а рискът Петък 24-и да бъде характеризиран като ЧЕРЕН не са за пренебрегване.

Къде може да се очакват най-големи въздействия:

1. Валутна Търговия. Очакванията варират до 20% спад при напускане, като 4-5% в дните непосредствено след резултатите и 10-15% в последващите месеци. При вот за оставане предварителните очаквания са за 2-5% възстановяване.(след референдума за Шондландия паунда нарасна бързо с 3%).
Друг поглед ни предоставя Commerzbank, банката понижи кредитния рейтинг на Полша, Унгария и Хърватия през Април, като потенциално най-потърпевши при Brexit. Логиката се основава на факта , че гореизброените страни са най-големите бенефициенти от европейските фондове, като те биха спаднали драстично при BREXIT. За справка годишната вноска за 2015 на Великобритания е нетно 12.9 милиарда паунда (17.8 милиарда дадени минус 4.9 милиарда получени). Съответно местните валути биха били подложени на натиск, особено тази на Полша, която има и голям нетен приход от диаспората си в UK.

2. Търговия с британски акции и индекси: При евентуално напускане на ЕС големият удар ще е върху банките и финансовия сектор на острова, съответно положителен ефект ще има при износителите. Като цяло очакванията са при напускане БВП на семейство да падне в диапазона 850-2500 паунда на година. Водещия британски индекс FTSE100 е сравнително балансиран, като банките са 9.3% от индекса, а финансовите услуги 6.63%, но не би било изненада силно пропадане преди да се появи подкрепа.

3. Злато и Сребро. При Брексит стресът на финансовите пазари би вдигнал котировките на златото, но оставане в общността не гарантира спад. Според някои анализатори среброто расте по бързо в такива моменти, на база по-ниската си ликвидност. Често при резки движения изменението при златото и среброто е неревномерно в началото. Възможна стратегия е търсене на силно моментно изменение на съотношението злато/ сребро, което към момента е 76 (цената на златото 1240$ е 76 пъти по.висока от тази на среброто 16.30$ )

Все пак бъдете изключително внимателни в първите часове, и не прекалявайте с използването на ливъридж. Ефекта на доминото може да доведе до резки изменения и с интрументи несвързани с британският паунд на пръв поглед.  Очакванията са за силна пазарна волатилност и риск от резки колебания в цените. Това от своя страна води до повишаване на маржин изискванията при лидерите на интербанк пазара и доставчиците на ликвидност. Булброкърс ЕАД също ще предприеме поетапна промяна на маржин изискванията, за да унифицира условията си за търговия.

Реклами
Публикувано на Форекс, Stock markets и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s