Какво се случва с Deutsche Bank?

Американското министерство на правосъдието поискаха 14 млрд. долара обезщетение от германската Deutsche Bank, като сумата е предложена като „цена“ за сключване на споразумение, преди разследването да влезе в съда. Не е ясно дали тази сума ще е окончателният размер на обезщетението, но глобата може да се окаже тежък удар върху и без това изпитващата затруднения банка. С парите трябва да се погасят искания към Deutsche Bank от времето на финансовата криза през 2008 г., когато много от инвеститорите в САЩ отчетоха тежки загуби чрез свързани с ипотеки ценни книжа след колапса на пазара на имоти.

През 2014 г. за уреждане на подобен спор Bank of America плати 16,65 млрд. долара. От тях обаче само 5 млрд. долара се падаха на министерството, докато останалите плащания са за по-малки страни в спора. Ето защо редица експерти очакват в крайна сметка Deutsche Bank да плати „само“ 4 до 5 млрд. долара на министерството. Едно нещо обаче е факт: според последните актуални изчисления, най-голямата германска банка – Deutsche Bank вече не спада към ТОП 5 на най-големите в света инвестиционни банки. Според данни на компанията за индустриален анализ Coalitio, към края на първото полугодие на 2016 г. банката се срива в международната класация до шесто място, след като преди година бе на трето. Пред Financial Times от банката поясняват, че  резултатът от класирането отразява стратегията на компанията, а Deutsche Bank все още е най-голямата инвестиционна банка извън САЩ. В понеделник акциите й се сринаха с над 6% до 10,62 евро за брой.

След като Ангела Меркел отказа да се намесва по какъвто и да е начин в законовите споровe между инвестиционната банка и американските власти, в понеделник Deutsche Bank заяви, че ще реши проблемите си, без да разчита на Берлин: „В момента не стои въпросът за увеличението на капитала. Отговаряме на всички регулаторни изисквания“, допълни говорителят на банката.deutschge

На графиката на фигура 1 е показана цената на акциите на Deutsche Bank спрямо цената на 5Y Credit Default Swap – CDS. Там се вижда, че цената на CDS се е увеличила с над 150% от началото на годината.

Сами можем да си направим изводите дали най-голямата инвестиционна банка извън САЩ вече не е загубила голяма част от доверието на инвеститорите.

Реклами
Публикувано на Форекс. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s