Да купим Bitcoin или да заемем къса позиция?

Bitcoin често сменя посоката си, като от 2010 насам е бил 37 пъти в мечи пазар и всеки път е тръгвал отново нагоре. С времето спадовете в проценти стават все по-малки, а цената достига нови и нови рекорди. Настроенията са все така поляризирани, а активните участници на CFD Bitcoin пазара са средно 70% дълги и съответно 30% къси.

3 причини да купите Bitcoin:

Големите инвеститори и финансовата индустрия го приемат сериозно.

При създаването си през 2008 г., най-големите усилватели на Bitcoin са компютърните „маниаци“ и либертарианците. Но напоследък са привлечени  все по-голям брой основни инвеститори и предприемачи, които виждат Bitcoin като легитимен клас активи, както например са акциите, облигациите или стоките.

Само през 2017 г. известни имена като Andreessen Horowitz и Sequoia Capital са заложили на хедж фондове, които инвестират стотици милиони долари в дигитални валути. Междувременно финансовата инфраструктура започва да подкрепя Bitcoin и други криптовалути все по-засилено и това води до бързо се усъвършенстване: обменът на GDAX на Coinbase поддържа търговията с марж от март, а Комисията за търговия с фючърсни стоки даде зелена светлина на фирмите да продават опции за дигитална валута и други деривати.

Има много ограничено количество Bitcoin.

Една от причините да купите Bitcoin e ценното предимство, което получавате – само 21 милиона от тях ще се появят по света като повечето от тях вече са налице (16.634 мил). Както знаят запознатите с Bitcoin, броят на монетите, създадени от минния процес, спада наполовина на всеки няколко години, като в момента е 12.5 на всеки 10 мин. 

Някои виждат Bitcoin като новото злато.

Така наречените „златни буболечки“ обичат да притежават благородния метал, защото това е актив, чиято стойност не се контролира от правителствата. Дори ако дадена страна е опустошена от война или нейната разкошна централна банка отпечата твърде много пари, стойността на златото (за разлика от националната валута) ще остане непроменена. Bitcoin има много от същите качества. Съществува в децентрализирана компютърна мрежа, която надвишава националните граници и няма орган, подобен на Федералния резерв, който да я девалвира.

3 причини за потенциален спад на Bitcoin:

Сравнително бавни разплащания.

В продължение на години, магазини като Overstock и Metway приемат Bitcoin като платежно средство заедно с пари и кредитни карти. Реалността е, че транзакциите с bitcoin са все още твърди бавни ( поне 10 мин) в сравнение с кредитните или дебитните карти.

Протоколът на биткойн изисква всеки миньор да свали копие на извършените транзакции. С нарастване приложението на биткойн се увеличава и обемът на извършените транзакции, което води до увеличение на блокчейнът и на компютърните ресурси, необходими за обработката им

Bitcoin е изключително нестабилна

В продължение на почти десетилетие съществуване, bitcoin е подвластен към грандиозни сривове. Така например, през 2013 г. валутата се движеше над           $1 100 като само няколко месеца по-късно потъна до $700 долара, а след това и до дъното си, близо до $ 200 в началото на 2015 г. Няма причина това да не се случи отново. Всеки от 5-те най-големи спада след 2010 надвишава 55%.

Неизяснени регулационни въпроси

– виртуалните валути са изключително устойчиви на всякакви опити за тяхното регулиране. Вече започва въвеждането на нормативна рамка, но неяснотата около тяхното третиране в бъдеще остава. Причината за това е в почти пълната секретност на извършваните транзакции, което може в един определен момент да се възприеме като идеален начин за пране на пари, а оттам да започне търсенето на правни инструменти за неговото унищожаване (забрана или поне достатъчно силно ограничаване).

Реклами
Публикувано на Форекс. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s