Bitcoin Vs Ethereum

За да изберете инвестиционна стратегия между Bitcoin и Ethereum, е важно да разберете характеристиките, които разграничават двете крипто валути.

   Исторически Bitcoin e първата дигитална валута, пусната на 3 януари 2009 г., докато Ethereum се появява едва на 30 юли 2015 г. И двете крипто валути се обменят, чрез “Blockchain” технология, която всъщност е публична база от данни, в която се записват всички транзакции. Или просто казано, публичен счетоводен регистър. Bitcoin е създаден, за да функционира като сигурна „peer-to-peer“ система за децентрализирано разплащане.

 Очакваната процентна промяна е различна. Бичи настроените участници в Bitcoin виждат нови 40% растеж до $ 10,000 през следващите три години. Вложенията в Ethereum, зависят от главно от развитието на „смарт контрактите“, като очакванията на анализаторите са за цени от $550 за 2017 и $ 1000 за 2018г, или над 300% растеж.

Bitcoin все повече се налага като начин на плащане за стоки, докато Ethereum има свой собствен  символ – „Ether“ – който може да се използва за заплащане на „smart contracts“ (умни договори), „crowdfunding“ (групови финансирания) и т.н. Ето защо, Bitcoin се използва като дигитална валута, докато Ethereum служи като платформа за интелигентно програмиране на договорите.

  Друго съществено разграничение между Bitcoin и Ethereum е сумата в обращение – Bitcoin има поставен таван от 21 млн. бр. като към момента има добити 16.3 мил. Добивът е 12,5 Биткойна на всеки 10 минути, тоест на ден се появавт 1800 нови биткойн. Следователно всеки ден имаме 10 милиона долара ново напечатани биткойна, при  сегашната цена от $5600. Подобно е положението и с другата крипто валута, където на пазара ежедневно се появяват етери за около 6-8 милиона долара. Към момента има над 95 млн. броя добити от миньорите етери. Разликата е, че при втората валута няма договорен таван, , но добиването е ограничено всяка година до определена сума.

 В момента и двете крипто валути са много волатилни и е трудно да се каже, къде ще стигне цената им. Основните рискове са свързани с кибер атаки и различни правителствени разрешителни режими . Също така системи, като тази на Етериум, може да бъдат клонирани, или просто използвани като основа на нови крипто валути, които на свой ред да станат най-популярни.

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s